Miért fontosak a szűrővizsgálatok?

Tudta, hogy az időben végzett szűrővizsgálatokkal a komoly betegségek 80%-a megelőzhető, vagy előrejelezhető lenne?

Láttunk már olyan filmet, ahol az egészségesnek tűnő főszereplő hirtelen rosszul lesz és összeesik? Sok betegség észrevétlenül támad és csak akkor veszünk észre amikor már komoly károkat okoz szervezetünkben, vagy túl késő lépni ellene.

Nagy kockázatot jelent, hogy a súlyos és sajnos gyakori betegségek (cukorbetegség, daganatos elváltozások, szív- és érrendszeri problémák) olyanokat is megtámadnak, akik látszólag teljesen egészségesek. Sőt a rákos megbetegedések száma is folyamatosan nő.
Ma Magyarországon szinte nincs olyan család, ahol ne lenne valamilyen súlyos betegség, melyek a rendszeresen elvégzett szűrővizsgálatokkal kideríthetőek lettek volna és sikeresen lehetett volna őket kezelni.

szűrővizsgálatok

A vizsgálat csak kideríti a betegséget, de nem nyújt megoldást

Ez egy általános kifogás a szűrővizsgálatok ellen, de nem is állhatnánk messzebb az igazságtól. A szűrővizsgálat persze nem kezelés, de nagyon fontos rendszeresen képet kapni az állapotunkról, hisz(ha erőltetett példa is) könnyebb az autónkban rendszeresen olajat cserélni, mint motort. Főleg, ha azt nézzük, hogy a szerveinket nem úgy cseréljük, javítjuk, mint az autóalkatrészeket. Fontos tehát, hogy akkor is ellenőriztessük állapotunkat, ha éppen semmilyen problémát nem észlelünk.

Csak azok járnak szűrővizsgálatra, akik egyébként is betegesek

Magyarországon sajnos még mindig uralkodik az az elképzelés, hogy csak az jár orvoshoz, aki beteg, csak az jár pszichológushoz, akinek mentális problémái vannak, csak akkor fizetünk csekket, ha jön a felszólítás.

szűrővizsgálatok

A szűrővizsgálatok “kultúrája” még nem annyira épült be itthon, viszont olyan országokban, ahol fejlettebb az egészségügy, már igen nagy hagyományai vannak a rendszeres és átfogó szűrővizsgálatoknak. Ha rendszeres kivizsgáláson veszünk részt, akkor semmi váratlan nem érhet minket az egészségünkkel kapcsolatban és sokkal tudatosabban, tájékozottabban nézhetünk szembe az előforduló problémákkal.

A szűrővizsgálatok miben segítenek?

Az egészségügyi szűrővizsgálatok egy olyan átfogó egészségügyi vizsgálatot jelentenek, amiből a vizsgálatot végző orvos ki tudja deríteni a páciens egészségügyi állapotát és még az észlelt tünetek előtt nagy valószínűséggel kiszűri a betegségeket.

A szűrővizsgálatok nem csak betegségeket derítenek fel, de még a betegségek kialakulása előtt is képesek olyan rizikófaktorokra rámutatni (magasabb vérnyomás, magas koleszterinszint stb.), ami később betegséget okozhat.

szűrővizsgálatok

Kinek javasoltak ezek a vizsgálatok?

Közhelyesnek tűnik azt mondani, hogy mindenkinek, pedig így van. Természetesen vannak olyanok, akiknek fokozott elővigyázatosságra van szüksége. Ide tartoznak azok, akik egyébként sem tudnak/szeretnének nagy gondot fordítani az egészségükre.

Kinek kéne fokozottabban figyelni az egészségükre?

  • akik rendszertelenül és egészségtelenül táplálkoznak,

  • akik hódolnak káros szenvedélyeknek,

  • stresszes életet élnek,

  • rendszertelenül, vagy keveset pihennek (váltakozó, vagy hosszú műszakok),

  • akik nem tudnak kikapcsolódni pihenőidejük során sem (hétvégén is a munkahelyi e-mail-t nézik, szabadidejében is a munkával foglalkozik),

  • akik kiegyensúlyozatlan életet élnek (magánéleti problémák, állandó alkalmazkodási kényszer),

  • és persze azok, akik családjában előfordult már súlyos betegség (rák, cukorbetegség, szívproblémák stb.).

Ha egyszer megjelenek szűrővizsgálaton, akkor biztonságban vagyok?

Az orvosok évi 1 alkalommal javasolják, hogy vegyünk részt átfogó szűrővizsgálaton. A tapasztalatok szerint csak az évente megismételt szűrővizsgálatok nyújtanak olyan védelmet, mely ahhoz szükséges, hogy biztonságban érezhessük magunkat.

szűrővizsgálatok

Természetesen ha nem tudjuk vállalni az évenkénti rendszeres szűrővizsgálatot, akkor már egy vizsgálat is hatalmas segítséget tud nyújtani számunkra.

Vegyen részt rendszeresen egészségügyi szűrővizsgálaton és érezze magát tökéletesen biztonságban!

Érdekel, milyen szűrővizsgálati lehetőségeim vannak!
2016-12-15T19:33:11+00:00