Stresszkezelés házilag

Magyarország legnépszerűbb betegségei közé tartoznak az alábbiak: depresszió, cukorbetegség, rák, szenvedélybetegség, allergia. Sajnos ebbe az ijesztő csoportba a stressz is beverekedte magát az elmúlt években és egyre nő a jelentősége.

A stresszt mint állapotot betegségként kezelni még ma is vitatott sokak számára, pedig nagyon sok tanulmány bizonyította be, hogy igen komoly egészségkárosító hatása van a stressznek. Ennek ellenére rengetegen még ma is legyintenek rá és annyit mondanak -stresszkezelés gyanánt-, hogy “ne hisztizz”. Természetesen a stressz és a depresszió nem gyerekes hangulatingadozás, hanem igen komolyan kell vele foglalkozni.

Tulajdonképpen mi a stressz?

stresszkezelés

A stressz elbagatellizálásának oka, hogy időnként mindenkit ér stressz. Ha lekéssük a buszt, türelmesen vártunk a sorunkra és bezárják előttünk a pénztárt, vagy amikor egy figyelmetlen autós majdnem fellök minket a zebrán.

Ezek a stresszek általában amilyen gyorsan jönnek, olyan gyorsan el is múlnak. Azonban könnyen belátható, hogy milyen rossz érzés az, ha valaki folyamatosan ilyen állapotban van, de konkrét okok nélkül.

A probléma akkor kezd veszélyes lenni, ha a stressz napi rendszerességgel és szinte ok nélkül támad, vagy tartósan áll fenn és nem tudjuk megfelelően kezelni. A megfelelő stresszkezelés azért is fontos, mert a családunk és barátaink is áldozatául eshetnek, ha mi folyamatosan stresszben élünk.

A stresszre úgy tekintenek, mint a globalizáció és a jóléti társadalom egyik mellékhatására, de ez nem teljesen igaz, hiszen csak részben függ környezeti tényezőktől. A ma ismert “stressz” kifejezés egy orvosi fogalomból ered és köznapi értelemben annyit tesz, hogy “tartós feszültség, folyamatos idegesség”. Ez a feszültség pedig egy folyamatos, negatív ingerre adott reakció a szervezet részéről. Ebből adódik, hogy a stressz nem pusztán mentálisan mérgezi mindennapjainkat, hanem kimutatható testi jelei is vannak, ilyenek a: felgyorsult légzés, fejfájás, magas pulzusszám.

Miért fontos a stresszkezelés?

Az állandó stressz az alábbiakat okozhatja:

 • szív és érrendszeri betegségek

 • fej- és hátfájás

 • immungyengeség

 • allergia

 • szexuális zavarok

 • magas vércukorszint

 • cukorbetegség

 • emésztőrendszeri betegségek

 • anyagcsere zavarok

 • reumás megbetegedések

 • hajhullás

 • Továbbá: ingerlékenység, türelmetlenség, depresszió

A stresszkezelés azért is fontos, mivel a stressz hatására -ezeken túl- gyorsabban öregszünk, azaz a szervezet biológiai öregedése is felgyorsul.

Ez tetten érhető ott is, hogy a stresszes életmódot folytató emberek általános egészségügyi állapota jelentősen rosszabb, mint a csendes, békés életvitelű embereknél. Nem véletlen, hogy a leghosszabb kort megélő emberek gyakran csendes falvakban élnek és kiszámítható, nyugodt mindennapokban töltik életüket, míg a nagyvárosok rohanásában kevesebb az esély a nyugodt, békés életre.

Az Egyesült Államokban található Stanford Egyetem egy vizsgálat során 58 stresszben élő nőt vizsgált meg. Ezen alanyok sejtjei 10 évvel mutatkoztak idősebbnek, mint ami a stresszementes életet élőknél megfigyelhető.

Mit tegyünk a stressz ellen?

“Ne idegeskedjünk!” Szokták mondani azok, akik nem tudják, hogy milyen is ez az állapot valójában. A stressz sokszor nem a döntésen múlik. Ugyanakkor ha felismerjük, hogy hangulatromlásunkat a stressz okozza, akkor tudatosan tehetünk is ellene. Következzék most pár egyszerű, de hatásos módszer a stressz ellen:

Stresszkezelés házilag?

stresszkezelés

Itthon azt hiszik, hogy aki pszichológushoz jár, az valószínűleg bolond. Ez nem igaz, ha mégis az lenne, akkor a sikeres élsportolók és vezető pozícióban lévők nagyobb része is bolond lenne.

Egy pszichológus nem a mentális problémák megoldásában tud csak segíteni, hanem segít rendszerezni gondolatainkat, segít “rendet tenni a fejünkben”. A stresszkezelés egyik hatékony eszköze a pszichológus, viszont sokan nem engedhetik meg maguknak, hogy hetente ellátogassanak egy szakemberhez. Ők megpróbálkozhatnak pár egyszerűbb, ám szintén hatásos technikával is.

1. Sport

stresszkezelés

Igen, a sport általános csodafegyver mindenre. Ha nem is olyan célzott segítség, mint egy hozzáértő pszichológus, de bizonyíthatóan hatásos. A mozgás azért hatékony a stresszkezelés területén, mert közben kikapcsolódunk, szellemileg felpezsdülünk, izmaink megerősödnek, megnő az önbizalmunk, immunrendszerünk erősödik, anyagcserénk javul.

2. Mosoly!

stesszkezeles

A legviccesebb gyógymód. Több kutatás is alátámasztotta, hogy aki tudatosan 2-3 percre mosolyra húzza a száját, annak sokkal jobb lesz a kedve. Ez azért van így, mert ha izmainkkal mosolyt mímelünk, akkor az agyunk is átvált jókedvre. Lehet, hogy a sportolás alól azzal bújunk ki, hogy nincs rá időnk, de a mosolygás ingyen van, bárhol elvégezhető, és azt sem mondhatjuk, hogy nincs rá időnk. Egy próbát mindenképp megér, hiszen ha reggel öltözködés közben vigyorra váltunk, akkor semmit nem kockáztatunk vele.

3. Kapcsolódjunk ki, kényeztessük magunkat!

Ideális lenne persze egy karibi nyaralás is, de nyilvánvaló okok miatt sokkal többen élnek stresszben, mint akik a pálmafák alatt el tudnak tölteni 2 hetet.

Gondoljunk kis dolgokra. Vegyünk fürdősót, gyújtsunk egy gyertyát, olvassunk, menjünk moziba, kávézóba, étterembe. Menjünk el egy múzeumba, vagy találkozzunk rendszeresen barátainkkal. Persze ne egyszerre, viszont ha beleszürkültünk a mindennapokba és semmiben nem leljük örömünket, akkor törekedjünk rá, hogy rendszeresen végezzünk valamilyen tevékenységet, amit csak a magunk öröméért végzünk.

stresszkezelés

Természetesen lehetne folytatni a sort, hiszen egyesek számára a takarítás jelenti a kikapcsolódást, mások a felnőttek számára készített bonyolult kifestőkben lelik meg a stressz oldásának szent grálját. De szintén népszerű és hatásos eszköz a kertészkedés, rendszeres séta, zenehallgatás stb.

Azonban ha stresszes életet élünk, sokat dolgozunk, nem tudunk kikapcsolódni, akkor tényleg kockáztatjuk egészségünket, ami nem csak mindennapjainkat teszi kellemetlenné, hanem családunkra is hatással lehet. A stressz okozta egészségi problémák könnyen elhatalmasodhatnak és nagy gondot okozhatnak. Ezért mindenképpen fontos tisztában lennünk vele, hogy testünk és egészségünk mennyire képes tartani a tempót a stresszes mindennapjainkkal, hogy időben tehessünk ellene.

Rendszeresen végeztessünk tehát orvosi állapotfelmérést, ami nem csak egy egyszerű vérnyomásmérésből áll, hanem egy átfogó, komplex kivizsgálásból.

Ön is stresszben él? Ne kockáztassa egészségét, hanem tegyen ellene! Első lépésként jelentkezzen egy átfogó orvosi kivizsgálásra, ahol mindent megtudhat egészségügyi állapotáról és időben kiderül, hogy mire kell odafigyelnie!

Tudjon meg többet!

Jelentkezzen most egy átfogó, alapos egészsésgügyi szűrővizsgálatra!

Érdekelnek a részletek!
2017-01-16T13:26:51+00:00