10 tünet, ami halálos szívbetegségre utalhat – mikor indokolt egy szív és érrendszeri vizsgálat?

Tudta, hogy szívünk az az izom, amelyik egész életünkben folyamatosan dolgozik? Nem csak az egyik legfontosabb szervünkről van szó, hanem a biológia mellett a nagyon hangsúlyos egyéb szerepekkel bír.

A fontosságára az is rámutat, hogy egyik másik szervünket sem ábrázolták annyit a népművészetekben, és jelenítették meg az irodalomban (a szépirodalomtól a legbugyutább popdalokig), mint a szívünket.

 

2013-ban a magyarországon elhunytak 76%-ának valamilyen keringési vagy rákos megbetegedés okozta halálát

A szívünk tehát nélkülözhetetlen és pótolhatatlan része életünknek, mégsem vigyázunk rá eléggé. A szív és érrendszeri vizsgálat manapság már mindenki számára elérhető, mégsem élünk vele akkor sem, amikor nagyon indokolt lenne.

Ennek egy része sajnos abból következik, hogy a szívproblémák tüneteit nem ismerjük fel, illetve nem tudjuk, hogy az egyes tünetek szívproblémára utalnak.

A szorító mellkasi fájdalmat mindenki felismeri, de a szívpanaszok sajnos nem olyan nyilvánvalóak, sőt, nemenként is eltérhetnek!

szív és érrendszeri vizsgálat előtt álló ember

Mikor vegyünk igénybe szív és érrendszeri vizsgálatot?

Gyakran csak legyintünk rá, amikor a reklámokban riogatnak minket és viccekkel bagatellizáljuk el a problémát, vagy nem is foglalkozunk vele.

Nagyon nagy felelőtlenség azonban vállat rántani az alábbi tünetekre, hiszen lehet, hogy egy pár perces vizsgálat ment meg minket a szívrohamtól.

Ha a tünet csak enyhe kellemetlenséggel jár, akkor hajlamosak vagyunk akár az egyértelmű jeleket is nem tudomásul venni, hogy “nem fáj nagyon, majd úgyis elmúlik”.  És ehhez nem csak független, hanem családos emberek rendszeresen így állnak hozzá, akik pedig nem csak a maguk életéért felelnek, hanem gyakran családtagjaikért is.

Milyen tünetek esetén menjünk kardiológushoz?

 1. Mellkasi diszkomfort – vagyis kellemetlen érzés a mellkasban. Általában arra használják ezt a kifejezést, amikor az érzés még nem éri el a “fájdalmi” szintet, de mégis érzünk valamit. A szívproblémára utaló mellkasi fájdalom nagyon gyakran a szegycsont felé irányul, vagy attól balra.
  Sokan úgy számoltak be erről az érzésről, hogy olyan, mintha ülne valaki a mellkasukon, vagy enyhe fájdalmat, teltségérzetet éreznek. A nők esetében az is előfordulhat, hogy nyomás helyett inkább egyfajta égő érzést éreznek, melyet gyakran gyomorégésnek hisznek, így nem is tulajdonítanak neki nagy figyelmet.

  Pedig a mellkasi diszkomfort egy nagyon egyértelmű jel, és szív és érrendszeri vizsgálat során könnyen kideríthető, hogy mi okozza ezt az érzést

 1. Szorongás, nyugtalanság – a testünk felismeri a benne lezajló folyamatokat, ezért küld üzeneteket nekünk. A közelgő szívroham fenyegető előjele lehet a szorongás, vagy halálfélelem érzése.

 1. Megszédülés, eszméletvesztés – A szívroham okozhat akár megszédülést, de eszméletvesztést is. Ez nem csak szívrohamra utalhat, hanem a veszélyes szívritmuszavarra is.

 1. Köhögés – igen, a köhögés és esetenként a sípoló légzés is a szívbetegség tünete. Néha a betegek még vért is felköhögnek. A köhögést és a sípoló légzést a tüdőben lévő folyadék okozza.

 1. Hányinger vagy étvágytalanság – gyakori, hogy, hogy szívroham közben a beteg gyomorpanaszokat észlel. A szívprobléma ugyanis hasi puffadást okoz, amely az étvágyra is hatással van. Természetesen, ha hányingerünk van, akkor nem kell egyből a legrosszabbra gondolni, de több tünet esetén az orvos számára fontos elmondani ezt is.

 1. Hideg verejték – az időszakos hideg verejtékezés figyelmeztető jele lehet a szívproblémának.

 1. Gyors vagy szabálytalan szívverés – gyakori velejárója a hideg verejtékezés. Amennyiben tapasztaltunk ilyet, mindenképpen menjünk el szív és érrendszeri vizsgálatra.
  Ez a tünetegyüttes gyakran jár együtt szédüléssel, légszomjjal.

 1. Légszomj – a légszomj, fulladás több problémára is utalhat, de az esetben, ha pihenés, vagy minimális fizikai tevékenység közben fulladunk ki, akkor bizony intő jelekkel állunk szemben! Kevesen tudják, de a szívroham nem minden esetben okoz mellkasi szorítást, de a fulladás, légszomj intő jel lehet.

 1. Fáradtság, gyengeség – gyakran előfordul, hogy a szívrohamot megelőző napon, napokon gyengeséget érzünk, gyengének érezzük magunkat.
  Számos beszámoló tanúsítja, hogy a szívroham alatt is erős fáradtság lesz úrrá rajtunk (ez főleg a nők esetében gyakori).

  Az, hogy állandóan fáradtak vagyunk a szívelégtelenség tünete lehet. Amennyiben látszólag ok nélkül kap el minket a tartós gyengeség, akkor jól tesszük, ha jelentkezzünk szív és érrendszeri vizsgálatra!

 1.  Duzzanat és fájdalom a testen – a szívrohamok esetén nem csak mellkasi fájdalmat érezhetnek a betegek, ha a leggyakrabban ott is kezdődik. Gyakori, hogy a vállakra, karra, könyékre, hátra, hasra, vagy az állkapocsra is kiterjed a fájdalom!
  Itt is eltérés lehet a nemek között, hiszen a férfiaknak gyakori, hogy a bal karban jelentkezik fájdalom, vagy zsibbadás. A nők esetében viszont mindkét karban, vagy akár a lapockák között is érezhető fájdalom.

  A szívprobléma okozhatja továbbá a folyadékok felhalmozódását is. Ilyen esetben duzzanatot észlelhetünk az alsó végtagokban, hasüregben is.

A szívrohamot, szívelégtelenséget gyakran nem is észleljük, pedig nagyon drasztikus hatást gyakorolhat a szívünkre. Előfordul, hogy a szívbetegek eleinte csak annyit tapasztalnak az egészből, hogy néha megszédülnek, de ezt a fáradtságra fogják, vagy egyáltalán nem vesznek róla tudomást.

A szív és érrendszeri vizsgálat életmentő lehet, hiszen soha nem tudhatjuk, hogy a következő alkalommal megint “csak” egy kis szédülés, vagy légszomj lesz úrrá rajtunk, vagy egy sokkal komolyabb szívroham.

Ne felejtsük el, hogy a szívünk nem pihenhet, nem állhat meg egy percre sem. Ha nem vesszük észre az intő jeleket időben, akkor olyan károsodást szenvedhet el szívünk, ami életveszélyes lehet.

Tudtad, hogy ma már a magas vérnyomás kezelése a belekben kezdődhet? Vérnyomáscsökkentők helyett inkább természetes gyógynövényeket használnál? Érdekel egy módszer, ami napi 1 perc ráfordítással egy lépésben támogatja a bélflórát és a vérkeringést is?

Érdekelnek a részletek!
2021-09-29T15:27:52+00:00