Vezető halálokok Magyarországon – kiütéssel nyert a szív- és érrendszeri megbetegedés!

A hazai egészségügyet sok támadás éri, aminek sajnos van alapja. Az orvosok, ápolók és az egészségügyben dolgozók közül szinte mindenki túl van hajtva, alul van fizetve, sőt, az infrastruktúra sem megfelelő sok esetben.

Többek között ennek tudható be, hogy Európa többi népéhez viszonyítva a magyarok általános egészségi állapota igen csak hátul kullog a sorban. Azonban, ha őszinték vagyunk, ez nem csak az egészségüggyel magyarázható. Legalább annyi múlik rajtunk is, ha az egészségünkről van szó.

Keveset sportolunk, egészségtelenül étkezünk és megannyi káros szenvedéllyel tesszük próbára egészségünket. Sajnos ez nem csak a kórházi rendelőkben, de a temetőkben is tetten érhető…

Mostani cikkünk abból a célból született, hogy jobban megértsük, milyen veszélyeknek vagyunk kitéve, ezáltal jobban tudunk fókuszálni a főbb veszélyforrásokra. Az a tapasztalatunk, hogy sokkal eredményesebben tudunk fellépni a kockázatos betegségekkel szemben, ha nem várunk addig, míg komoly tüneteket tapasztalunk, hanem inkább a megelőzésre koncentrálunk. Ez nem csak azt jelenti, hogy drasztikus változtatásokkal kellene élnünk a megszokott életvitelünkhöz képest, hanem azt is, hogy rendszeresen járjunk szűrővizsgálatokra.

Milyen veszélyeknek tesszük ki magunkat itthon?

Életkorok szerinti halálokok eloszlása

A fiatalabbak vezető halálokai a külső okokból történő elhalálozás, úgymint öngyilkosság és a balesetek.

A középkorúak (főleg 35-45 év között) a rákos megbetegedéstől tarthatnak leginkább. Ez elsősorban a nőket érinti, míg a férfiakra az emésztőrendszeri megbetegedés jelenti a fő kockázatot.

Idősebb korban túlnyomó részt a szív- és érrendszeri megbetegedés vezet. Ebben a betegségcsoportban jelentősen meghaladjuk az uniós átlagot, de még a Kelet-Közép-Európai átlagot is.

Oláh Dóra diplomamunkáját vettük alapul a cikkünk megírásakor. A folytatáshoz ismerkedjünk meg egy ijesztő, de beszédes ábrával:

szív- és érrendszeri megbetegedések vezeti a statisztikát

Szív- és érrendszeri megbetegedés – a leggyakoribb halálokozó

A halálozások több, mint feléért (54%) a szív-  és érrendszeri megbetegedések felelnek. Ennek nagyjából a fele a daganatos megbetegedések okozta halál. A sort jóval lemaradva az emésztőszervi betegségek folytatják, és a haláleseteknek 4%-a következik be légzőszervi betegségek miatt.

Külön kell beszélni a külső okok miatti halálozásokról (7%), amelyekért főleg a balesetek felelnek. Ez az eloszlás nem változik évről-évre, tehát 1-2%-os eltérés lehet bennük, viszont nagyságrendi változás nem várható.

Árnyalja ugyan a képet, hogy a betegségek sok esetben nem egyedül jelentkeznek, hanem más betegségekkel egyszerre, melyek egymás hatását erősítik.  Azt hihetnénk, hogy csak a 65 év felettiek aggódhatnak a szív- és érrendszeri problémák miatt, azonban sajnos ez nem így van.

A fiatalabb magyar nők még az EU-s férfiaknál is nagyobb valószínűséggel hunynak el szív- és érrendszeri megbetegedésben. Ez annak tükrében megdöbbentő, hogy az EU-s országokban a férfiak háromszor gyakrabban halnak meg szív- és érrendszeri betegségekben, mint a nők.

Daganatos megbetegedések

A média nagyon túlpörgette a rákos megbetegedések okait, ezért sokan már nem is foglalkoznak ezzel a kérdéssel. Általában elferdítettek bizonyos kutatási eredményeket és félremagyarázták azokat.

Ennek következtében sokan már nem adnak hitelt ezeknek az információknak és úgy kezelik a daganatokat , mintha csupán a szerencsén múlna, hogy elkerül-e minket. Nem lehet tagadni, hogy a daganatok kialakulásának vannak tőlünk független kockázati tényezői is, de az ésszerűség keretein belül mi is tehetünk azért, hogy elkerüljön minket ez a fajta betegség.

Magyarország “legnépszerűbb” daganatos megbetegedése a béldaganat. A daganatos betegségekben elhunytak közel fele 65 év alatti, ami lesújtó, hiszen az elmúlt 30 év során közel 30%-kal nőtt a daganatos megbetegedések okozta halál esetek száma itthon, míg külföldön folyamatosan csökken ez a szám.

A szív- és érrendszeri megbetegedések vezetnek itthon, de ha a daganatos megbetegedéseket nézzük, akkor még azzal is Európa keserű első helyére értünk.

Emésztőrendszeri megbetegedések

Nem csak Európában, de az egész világon vezető pozícióban vagyunk sajnos ezzel a problémával. Egészen pontosan a második helyen állunk az emésztőrendszeri megbetegedésekben. A krónikus májbetegségek okozzák a legtöbb problémát, amit a túlzott alkoholfogyasztás okoz. Magyarországon 100.000 lakosra számítva (mint Székesfehérvár) évente 66-an halnak meg ebben, mely az EU-s átlag hétszerese!

Mit tehetünk egészségünkért?

A szűrővizsgálatok már mindenki számára elérhetőek, ezért javasoljuk, hogy rendszeresen (évente 1x) vegyünk részt rajtuk. A legtöbben csak a tüdőszűrést ismerik, viszont a kutatás tanulsága alapján a szív és érrendszeri vizsgálat is életmentő lehet. Ne feledjük, a szűrővizsgálatok nem csak akkor segítenek, mikor már tüneteink vannak (sőt), hanem az igazi erejük akkor mutatkozik, mikor még betegségeink nem okoznak tüneteket. A végzetes betegségek (szív- és érrendszeri megbetegedések, daganatok stb.) ráadásul tipikusan olyanok, hogy csak akkor észleljük a tüneteket, mikor már lehet, hogy túl késő a változtatásra.

Úgy érzi, hogy Ön számára is fontos egy átfogó szűrővizsgálat, vagy konkrétan a szívét és érrendszerét szeretné egy gyors és átfogó vizsgálattal ellenőrizni?

Kattintson és tudjon meg többet a szív és érrendszeri kivizsgálásról!

Tovább a szív és érrendszeri vizsgálatra!
2017-04-19T12:41:51+00:00