Az infarktus egy hirtelen sokk, amit az olyan érrendszeri betegségek válthatnak ki, mint például az érelmeszesedés vagy az érszűkület.. Nagyon veszélyes, mert tünetei nem jelentkeznek egyértelműen, és lassan vehetők észre az árulkodó jelek. Magyarországon évente 20-25 ezer új beteget diagnosztizálnak.

Az infarktus kifejezés az orvostudományban az artériás vérellátás csökkenése miatt bekövetkező szövetkárosodást jelenti. Bármelyik szervben létrejöhet, de alapvetően három típusa gyakori:

  • az agyvérzés vagy stroke,

  • a perifériás artériás elzáródás, ami amputációhoz vezethet,

  • valamint a leggyakoribb, a szívinfarktus.

Az infarktus további két csoportra osztható: fehér és vörös infarktusra. Előbbi esetében a szív, a vese és a lép veszélyeztetett, itt az artériás elváltozás hatására fehéredés történik, a vörösnél pedig gyakori a másodlagos vérzés, például a tüdőben és a vékonybélben.

Infarktus bármelyik szervben létrejöhet, és leginkább az érelmeszesedéssel van kapcsolatban. Ilyenkor ugyanis az érelmeszesedés, ami egy véralvadásos lerakódás, felszakad, és trombózis keletkezik be, ami a vérpályában haladva bárhol el tudja zárni a véráramlás útját, veszélybe sodorva egész testünket. Magyarországon évente körülbelül 20-25 ezer új szívinfarktusos beteg lesz, és a halálozások okánál is toronymagasan vezetnek a szív- és érrendszeri betegségek.

A szívinfarktus kialakulása

A szív fő funkciója, hogy a szervezetünket vérrel lássa el, ezért sok energiára van szüksége, és maga a szerv a test teljes vérmennyiségének 4-5%-át igénybe is veszi. A szív a kamrákból a vért a nagyerekbe pumpálja, ahonnan aztán a szervezet további részébe is eljut. A legfontosabbak a koszorúerek, ugyanis ezek szállítják az oxigént és a tápanyagot a szívhez.  Abban az esetben, ha a koszorúereken szűkület található, a szűkület mögötti szakasz vérellátása nem lesz elegendő, és nem jut kellő oxigénmennyiség a szívbe.

Ennek következtében az anyagcsere megváltozik, és ha tartós oxigénhiány lép fel, a szívizomsejtek beszüntetik az összehúzódásokat, károsodhatnak, sőt akár el is pusztulhatnak. Ez egyenes út az infarktushoz, ami az érszűkületnél kialakult vérrög következtében jelentkezik, hiszen a vér csak alig, vagy már egyáltalán nem tud továbbáramlani.

Az infarktus jelei

Habár az infarktus pont amiatt veszélyes, hogy nehéz időben észrevenni a tüneteit, azért van néhány árulkodó jel, amire érdemes felkapnia fejét. Sokszor tényleg derült égből villámcsapásként éri a beteget, de szerencsére bizonyos esetekben megelőzhető.

A szívinfarktus első tünete a mellkasi nyomás. Ez egy általában néhány percig tartó, gyakran visszatérő érzés a mellkas közepén. Ezt a szív nem megfelelő vérellátása okozza, ilyenkor már mindenképpen orvoshoz kell fordulni. A fájdalom sokféleképpen jelentkezhet: lehet kellemetlen teltségérzés, szorítás vagy akár a klasszikus nyomás érzése is. A mellkasi fájdalom átsugározhat a bal karba, a vállba, illetve az állkapocs és a has felé is. A további tünetek közé tartozik a légszomj, a hányinger, a hányás és az izzadás. Legrosszabb esetben az infarktus eszméletvesztéssel is jár.

Akut és hosszútávú kezelés

Infarktus elleni gyógyszer

A szívinfarktus kezelése minden esetben szív és érrendszeri intenzívosztályon történik. Ilyenkor az orvos a szívizomelhalást próbálja csökkenteni, a szívmüködést ritmusba hozza és biztosítja a megfelelő vérellátást. Az infarktus nagyon súlyos, ezért kezelése széles skálán történhet: a koszorúerek tágítása gyakran történik gyógyszerekkel, de műtéti-katéteres beavatkozás, mesterséges ballonpumpás megoldás vagy pacemaker beültetése is jellemző.

Fontos, hogy a gyógyulás idején se maradjon félbe a kórházi kezelés és az infarktusból való rehabilitáció. Ugyanis a páciens innentől kezdve sokkal nagyobb eséllyel kap újra infarktust, tehát nagyobb veszélynek van kitéve, mint az egészségesebb emberek.

Így kerülje el az infarktust!

Ahogy a legtöbb betegség, úgy az infarktus is megelőzhető, ehhez pedig elsősorban az érelmeszesedést kell elkerülni.

Aki eleve magas vérnyomással rendelkezik, különösen figyeljen a szívinfarktus jeleire. A magas vérnyomás ugyanis károsítja a szívet ellátó artériákat, felgyorsítva ezzel az érelmeszesedés folyamatát. Ahhoz, hogy már ezt is féken tartsa, figyeljen oda étrendjére, lehetőleg kerülje a nagy sótartalmú ételeket és a nagyon zsíros falatokat – ezzel egyben az elhízás is elkerülhető.

Van, akinek a koleszterinszinttel akad problémája, abban az esetben is oda kell figyelni, ugyanis ha a koleszterin lerakódik az artériák falában, még több esélye van az érelmeszesedésnek.

Sportoló ember

Nem meglepő módon a dohányzás az ereinkre is nagyon rossz hatással van. A cigaretta káros anyagai bekerülnek a véráramba, és növelik az elzáródás esélyét. Sajnos a passzív dohányosok sincsenek biztonságban, a hosszan tartó füstbelélegzés is veszélyfaktort jelenthet.

Jelen esetben is nagyon fontos a rendszeres sport, ugyanis a mozgásszegény életmód elhízáshoz vezethet, ami beindítja a magas vérnyomás és az érelmeszesedés ördögi körét. Azok az emberek, akik gyakran végeznek sporttevékenységet, hosszútávon csökkentik a szívinfarktus kockázatát. Az elhízás hivatalosan azt jelenti, amikor a testzsír a testtömeg nagy százalékát teszi ki.

A cukorbetegek fokozottan ki vannak téve a szívinfarktus veszélyének. Az ebben szenvedők szervezete nem termel elég inzulint (ez egy hasnyálmirigy által termelt hormon, amely biztosítja, hogy a sejtek hasznosíthassák a szervezetbe kerülő cukrot) vagy a vérben keringő inzulinra nem reagál normál módon a test.

Fontos még továbbá, hogy életmódja alapvetően stressz- és kicsapongásmentes legyen. Ha életében általánosan jelen van az idegesség és feszültség, sokkal nagyobb veszélyben van a szívinfarktust illetően. Ugyanez igaz a nagy mennyiségű alkoholfogyasztásra is, hiszen a túlzásba vitt ivás ingadozóvá teszi a vérnyomást és a szervezet működését módosító anyagokat juttat a keringésbe. Az első és legfontosabb lépés az infarktus elkerüléséért tehát a harmonikus életmód kialakítása.

Ha Ön is szeretne mindent megtudni szíve és érrendszere állapotáról, kattintson és tudjon meg többet a szív és érrendszeri kivizsgálásról!

Szív- és érrendszeri kivizsgálás
2017-09-25T13:42:43+00:00