A stroke az agyvérzés és agyérgörcs összefoglaló neve. Az történik ilyen esetben, hogy az ér megreped és bevérzik, vagy az ér elzáródik. Mindegyik esetben ugyanaz a következmény: az agy egy része nem kap vért, így az agy érintett része jelentősen károsodhat.

Minden családban előfordulhat

Magyarországon sajnos szinte minden családra jut olyan eset, ahol stroke történt, hiszen évente 200-250.000 fő esik át agyi érkatasztrófán (súlyos és kevésbé súly eseteket számolva), továbbá 18 ezer embernek ez is okozza a halálát.

Nagyobb részt az idősek vannak kitéve ennek, de a híresztelésekkel ellentétben már fiatalokkal, sőt, gyerekekkel is előfordulhat. A mai túlzottan aktív, leterhelt és egészségtelen életvitelünk bizonyíthatóan növeli a stroke előfordulásának kockázatát. 50 éves kor alatt a férfiaknál gyakoribb az előfordulása, míg afelett már nők és férfiak között kiegyenlített a mezőny.

 

A stroke tünetei

Az agyi érhálózat

Az agyi érkatasztrófának több tünetét ismerjük, ezek attól függnek, hogy melyik agyterületnél történik sérülés, illetve annak mértéke mekkora. Ez a súlyosság az egészen minimális tünetektől az ájulásig, vagy akár féloldali bénulásig terjedhet.

Gyakran előfordul, hogy a beteg járás közbeni bizonytalanságot, zavartságot érez. Elkezd szédülni, valamelyik oldalt csökken az izomereje, kezének szorítása. Erősen fájhat a feje, sőt, beszédzavar, is felléphet (nem találja szavakat, nehezen tudja kimondani őket). Felléphet kettős látás, látászavar, elmosódó látás. A beteg nem tud “o” betűt formálni szájával, nem érti, mit mondanak neki, nem tud nyelni.

Az jelenti a legnagyobb veszélyt, hogy ezen tünetek nem egyszerre zajlanak le, hanem egyszerre csak 1-2 tünetet érzékelünk és azokat is eltérő mértékben.

Minden perc számít

Mivel a stroke súlyosságát döntően befolyásolja, hogy az eset után mennyi idő telik el a szakszerű kezelésig, ezért szó szerint minden perc számít!

Amint a tüneteket észleljük, gondolkodás nélkül hívjuk a mentőt és mondjuk el a tüneteket. Azért fontos, hogy a diszpécser pontos képet kapjon, mert addig is tud segíteni, míg odaérnek a mentők.

Mosoly és nyelvnyújtáshogyan állapítsuk meg?

A stroke-ot egyszerű módon ellenőrizhetjük. Ha valakinél a stroke gyanúja merül fel, végeztessük el vele ezt a tesztet. Ha valamelyiket nem tudja végrehajtani, akkor erős gyanúja van a stroke-nak.

Nyelvnyújtással ellenőrizzük a stroke-ot
  • Mosolygás, vagy a fogak megmutatása – ez a legegyszerűbb és legkönnyebben felismerhető teszt. Ha az arc nem szimmetrikus, az stroke-ra utalhat. Ugyanis nagyon jellemző, hogy a stroke hatására az arcunk egyik fele egyszerűen “lebénul”.

  • Emelje fel egyszerre mindkét karját – ha ez nem sikerül egyformán, vagy az egyik kezét nem tudja megtartani, az kísérő tünet lehet.

  • Ismételtessünk el vele pár mondatot – a stroke gyakran hat a beszédközpontra. Nehezen beszél, nem találja a szavakat, összefolynak a hangok, elakad a beszéd, nem tud megszólalni.

  • Mondjuk neki, hogy nyújtsa ki a nyelvét – hasonlóan a mosolynál, ha a nyelvét nem tudja egyenesen, hanem jobbra, vagy balra áll, akkor szintén esélyes a stroke.

Higgyük el, a mentő nem fog minket kinevetni, ha azt mondjuk, félreáll a nyelvünk. Nagyon fontos, hogy ezeket komolyan vegyük, hiszen, a betegek csupán 0,6%-a részesül megfelelő ellátásban. Ez nem kizárólag az egészségügyi ellátásban elő-előforduló nehézségekkel magyarázható, hanem a tünetek elbagatellizálásával.

 

Nem csak az agyat veszélyezteti

Akárcsak az infarktusnál, a stroke-nál is nagy a veszélye annak, hogy az első eset után egy éven belül még egy bekövetkezik. Az agyvérzés és agyérgörcs során károsodott agyi terület nagy eséllyel maradandóan károsodik. Ugyan az agy többi része bizonyos mértékben képes a károsodott rész feladatait, funkcióit átvenni, de ez egyénenként eltér és nagy szerencse kell hozzá, hogy ez olyan módon megtörténjen, hogy a beteg később ne érezze hátrányát.

Sőt, a stroke után nem csak egy következő agyi katasztrófára számíthatunk, hanem az infarktus esélyét is növeli.

Stroke-ot átélt tolókocsis ember

A stroke-ot átélt betegeknek romolhat a légzése, egyensúlya, nyelése, látása, hólyagműködése. A beszéd nehézséget okozhat számukra, sőt több esetben újra meg kell tanulniuk járni, mozogni.

Mára már a rehabilitáció nagyon sokat segíthet a stroke-ot megélt embereknek, de tudni kell, hogy a stroke mértékétől függően a gyógyulás mértéke és ideje jelentősen eltérhet. Sok esetben egy életre elkíséri az arcának féloldali bénultsága. A járás még évekkel a stroke után is segítséget igényel, a beszédet és étkezést csak hosszú gyakorlással tudja fejleszteni.

A stroke-ot átélt betegek kezelése nem csak otthoni rehabilitációval zajlik, hanem rendszeres orvosi vizsgálatot, kontrollt, esetenként gyógyszeres kezelést igényel.

Könnyebb megelőzni

Lerágott csont, de nem lehet eleget hangsúlyozni: a stroke-ot könnyebb megelőzni, mint megbirkózni vele.

 

Úszó ember

A megelőzés szempontjából az unalomig ismételt tanácsot tudjuk adni: figyeljünk az életmódunkra! Hagyjuk el a dohányzást (vagy legalább jelentős mértékben csökkentsük), törekedjünk az egészséges testsúly elérésére, az alkoholfogyasztást (ha nem is hagyjuk el teljesen) korlátozzuk elfogadható mértékre.

Mérjük és foglalkozzunk vérnyomásunkkal, vércukor- és koleszterinszintünkkel. Lehetetlennek hangzik, de néha csak elhatározás kérdése: ne hajtsuk túl magunkat, csökkentsük a stresszt, figyeljünk az életmódunkra, pihenjünk eleget és sportoljunk.

Amennyiben ezeket betartjuk, vagy akár csak lépéseket teszünk az életmódváltás felé, akkor jelentősen csökkenthetjük az agyvérzés és agyérgörcs előfordulásának lehetőségét.

Szeretne biztosra menni, úgy érzi, hogy valami nincs rendben? A betegségeket könnyebb megelőzni, mint megbirkózni velük, ezért ne csak akkor menjünk orvoshoz, ha már egyértelmű tüneteket tapasztalunk!

A rendszeresen elvégzett szűrővizsgálatok roppant fontosak a stroke megelőzésének szempontjából.

Önnek is fontos az egészsége, részt szeretne venni egészségügyi szűrővizsgálaton?

Most kedvezményes áron megteheti! Jelentkezzen szív és érrendszeri, vagy átfogó szűrővizsgálatra!

Szív- és érrendszeri vizsgálat részletei
Átfogó szűrővizsgálat részletei
2017-09-25T13:42:59+00:00