Az agyvérzés tünetei – honnan lehet felismerni az agyvérzést? 2021-09-29T16:22:04+00:00

Az agyvérzés tünetei – honnan lehet felismerni az agyvérzést?

Mi az agyvérzés? 

agyvérzés színes animációAz agyvérzés, más néven agyérgörcs, szélütés, vagy angolul stroke jelentése agyi érkatasztrófa. Akkor beszéltünk agyvérzésről, amikor az agysejteket valami megfosztja az oxigéntől (például vérzés, elzáródás) és ezáltal az agysejtek elkeznek elhalni. Amikor az agysejtek egy agyvérzés miatt elhalnak, az agyban működészavar lép fel, attól függően, hogy az agy melyik területét érte. Az agyvérzés tünetei lehetnek mozgászavarok, bénulás, memóriazavar. Súlyosabb esetben az agyvérzés tünetei közt szerepelhet a bénulás vagy a beszédképesség elvesztése is. 

Az agyvérzés bármikor, és bárkivel megtörténhet. Az agyvérzés az egyik vezető oka a felnőttkori rokkantságnak, és a harmadik leggyakoribb haláloki tényező.

Agyvérzés akkor alakul ki, amikor valamely agyterület vérellátása olyan mértékben leromlik, ami az ott levő sejtek egy részének pusztulásához vezet. Korai kezeléssel csökkenteni lehet az agy károsodását és a kialakuló életminőség-romlás mértékét. 

Milyen agyvérzés típusok léteznek? Mik ezeknél a típusoknál az agyvérzés tünetei?

A kialakulás módja között kétféle típust különböztetünk meg, a vértelen (ischémiás) és a vérzéses (trombózisos) agyvérzést. Ezeken belül is találunk különböző verziókat, a különböző verzióknál mások az agyvérzés tünetei. 

Vértelen agyvérzés és a vértelen agyvérzés tünetei

Az agyvérzések körülbelül 80 %-a tartozik a vértelen kategóriába. Ez rendszerint úgy alakul ki, hogy egy vérrög érelzáródást vagy jelentős szűkületet okoz az agyban. Az elakadt vérellátás miatt oxigén- és tápanyaghiány jön létre, ami néhány percen belül az idegsejtek pusztulásához vezet. A vértelen agyvérzés leggyakoribb típusai a trombózisos és az embolikus agyvérzés. A trombózisos változatnál a vérrög helyben alakul ki, míg az embolikusnál nem helyben keletkezik, hanem a szervezet valamelyik másik pontján és a véráram juttatja el az agyi erekbe. 

A vértelen agyvérzés általában helyi jellegű működési zavarokat okoz. 

Vérzéses agyvérzés és a vérzéses agyvérzés tünetei

A vérzéses agyvérzés során az agyi erek egyike megreped és vérzés jön létre. Ez két szempontból is aggályos. Egyrészt az elrepedt ér nem tudja ellátni vérrel az érintett agyterületet, másrészt a kiömlő vér nem tud távozni, így nyomás alá helyezi az agyat. A vérzéses stroke két változata az agyon belüli vagy agyállományi vérzés és a szubarachnoideális vérzés. Utóbbinál az agyat körülvevő pókhálóhártya egyik artériája reped meg és önti el vérrel az agyat körülvevő folyadékot, a likvort.

A vérzéses agyvérzés tüneti a globális mértékű agyi működészavarok.

Honnan ismerhető fel az agyvérzés, mik az agyvérzés tünetei?

az agyvérzés tünetei

Az agyvérzést sok esetben megelőzi egy tünetegyüttes, aminek a neve TIA. A TIA kifejezés egy rövidítés (transiens ischaemiás attack, átmeneti iszkémiás attak), amely az agyi véráramlás átmeneti zavarát jelenti. A TIA következtében megtartott tudat mellett alakul ki a beszéd vagy a látás zavara, vagy akár bénultság, ezek mind a későbbi agyvérzés tünetei.  A jelenség a fenyegető agyvérzés előjelének tekintendő. Fő kritériuma, hogy a probléma ne tartson sokáig, hanem csak pár perces – maximum 15-20 perces – legyen, utána pedig az összes tünet szűnjön meg. A TIA tulajdonképpen a leggyengébb iszkémiás jelenség: amikor az állapot már egy órája tart, könnyen kialakulhatnak miatta elhalásos problémák az agyban, ha pedig a zavar ennél is tovább fennáll, akkor már agyvérzésről beszélünk. 

Ha ilyen jellegű tüneteket tapasztalunk, az már a későbbi agyvérzés tünetei közé tartozik, ezért már ekkor forduljuk orvoshoz. Az agyvérzés az a fajta betegség, ahol minden perc számít! Az agyvérzéssel gyakran együtt járó fizikai és szellemi leépülés jelentősen csökkenthető, sőt sok esetben teljesen meg is előzhető azzal, ha a kezelést az agyvérzést követő 3 órán belül elkezdik.

Azok a páciensek, akiket egy TIA után azonnal kivizsgálnak és kezelnek, ritkábban kapnak agyvérzést. Sajnos a TIA-t, az agyvérzés tüneteit sokszor nem ismerik fel, mint életveszélyes figyelmeztetést, mely azonnali orvosi ellátást igényel, és a beteg nem kerülhet időben kórházba.

Az agyvérzés tünetei lehetnek:

 • Az arc, a kar vagy a láb általában egy oldalon fellépő hirtelen érzéketlensége, az agyvérzés tünetei közé tartoznak, de szintén az agyvérzés tünetei közt szerepel az egyik testfél zsibbadása (határozott vonal húzható a zsibbadó és a nem zsibbadó testfél között), az egyik oldali végtagok gyengesége vagy bénulása.
 • Hirtelen kialakuló beszédértési, szótalálási vagy hangképzési zavar (aphasia).
 • Hirtelen elhomályosuló látás (akár a megvakulásig is), kettős látás vagy látásélesség gyors csökkenése.
 • Az agyvérzés tünetei között szerepel a hirtelen kialakuló szédülés, egyensúlyvesztés, mozgási zavarok.
 • Minden előzmény nélküli, szokatlan jellegű erős fejfájás, melyhez nyaki merevség, arcfájdalom, a szemek között megjelenő fájdalom, hányás és tudatzavar társulhat (ez kimondottan az agyvérzés egy speciális típusára, az úgynevezett subarachnoideális vérzésre jellemző).
 • Zavartság, memóriazavar, a térbeli tájékozódás, illetve az érzékelés zavara.

Mi okozza az agyvérzést?

Az agyvérzés általában hirtelen következik be, közvetlen kiváltó oka nincs, a rizikótényezők évtizedes hatásának eredményeképpen lép fel. Az agyvérzés kockázata az egészséges életmóddal nagyon nagy mértékben csökkenthető.

Mik azok a rizikótényezők, amik hajlamosítanak az agyvérzésre?

Két külön részre lehet osztani ezeket a tényezőket, amiket tudunk befolyásolni és vannak azok a tényezők, amiket nem.

Tényezők, amiket nem tudunk befolyásolni

 • életkor – minél idősebb valaki, annál hajlamosabb az agyvérzésre, Nők esetében kisebb ennek a lehetősége férfiakhoz képest (ezt a női nemi hormon – ösztrogén – védő hatásának tulajdonítják leginkább), de klimax után ez a különbség már nem olyan kifejezett.
 • genetikai faktor – ha a családunkban már van meglévő érbetegség, vagy ha szüleink, testvéreink már kaptak agyvérzést, hajlamosabbak vagyunk az agyvérzésre
 • rassz – fehér bőrtípus esetében alacsonyabb az agyvérzés előfordulása, mint pl. latin, vagy afro-amerikai bőrtípus esetében

Befolyásolható tényezők

 • mozgás, fizikai aktivitás – bizonyították, hogy a heti 3-4 alkalommal végzett 30-40 percen át tartó közepesen megterhelő mozgás (pl. intenzívebb séta, kocogás, kerékpározás) kifejezetten véd az agyvérzés ellen
 • táplálkozás – megoszlanak a vélemények a táplálkozásról, de a sóbevitel csökkentésének bizonyítottan kedvező hatása van. A zöldségek és a gyümölcsök fogyasztása, valamint a telített zsírsavakat is tartalmazó alacsony kalóriatartalmú étkezésnek is van agyvérzés megelőző hatása, valamint segíthet az ún. mediterrán diéta is (csirke és hal, olajos magvak, sok zöldség és gyümölcs)
 • dohányzás – a dohányzás abbahagyása után kb. 5 évvel csökken az érbetegségek rizikója, mivel a dohányzás sokféle érbetegség létrejöttében szerepet játszik, célszerű abbahagyni
 • a cukorbetegség az agyvérzés kockázatát több mechanizmus révén növelheti. A cukorbetegség típusától és súlyosságától függően a stroke-rizikó növekedése 2-3-szoros.
 • magasvérnyomás betegség – a nem vagy nem megfelelően kezelt vérnyomás betegség az agyi keringészavarok legfontosabb oka, az esetek mintegy 70%-ában kimutatható. Amennyiben a vérnyomás meghaladja a 140/90 Hgmm-es értéket, célszerű háziorvoshoz fordulni (életkortól függetlenül) további kezelési lehetőségek megbeszélése céljából.
 • szív- és érrendszeri betegségek – a szív eredetű embólia az agyvérzések 15-20 %-áért felelős, de fiatalabb korban még magasabb az arány, 23-26 %.
 • szívinfarktus – Akut szívinfarktust követően az agyvérzés előfordulási gyakorisága 1-2 %/év, azonban az első hónapban lényegesen magasabb (31 %).
 • fogamzásgátló tabletták szedése –  a magas ösztrogéntartalmú (50 mg fölötti) fogamzásgátló tabletták korai generációi jelentősen, körülbelül ötszörösére növelték az agyvérzés rizikóját. Az újabb szerekre vonatkozóan még kevés adat áll rendelkezésre. Migrén miatt kezelt betegeknél fogamzásgátló szedése mellett az agyvérzés rizikója feltűnően magas: 13,9 %.
 • túlsúly – a túlsúly is egy olyan rizikófaktor, ami az agyvérzés kockázatát növelheti, ezért érdemes kiszámolni a testtömeg-indexünket, aminek normál értéke 20-25 között van. 

Milyen kezelések léteznek az agyvérzés kezelésére?

Az agyvérzés tüneteinek időben történő felismerése és a gyors reakció kulcsfontosságú a betegség és a rehabilitáció szempontjából. Az agyvérzés típusától és az orvoshoz jutási időtől függően különböző kezelési lehetőségek állnak rendelkezése. 

Agyi érelzáródás esetén az egyik kezelési mód a gyógyszeres vérrögoldás, amikor a betegnek infúzión keresztül vérrögoldót adnak, amely átmossa az agyi ereket és feloldja a vérrögöt. Ezt a módszert azonban az agyvérzés jelentkezésétől számítva 4,5 órán belül lehet csak alkalmazni, ezért is kiemelkedően fontos tudni, hogy mikor kezdődtek a tünetek. 

Ha csak az agyvérzés gyanúja is felmerül, azonnal hívjunk mentőt! 

Mit tehetünk, hogy megelőzzük az agyvérzést?

A fentiekben felsorolt befolyásolható tényezők nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy agyvérzés alakuljon ki. Ha az agyvérzés tüneteiből akár csak a legkevesebbet is érezzük, érdemes a megelőzésen is gondolkodni. Ahhoz, hogy megelőzzük az agyvérzést, mindenképpen változtassunk életmódunkon, hagyjuk abba a dohányzást, kezdjünk el sportolni, táplálkozzunk egészségesen! Ha úgy érezzük, hogy abba a csoportba tartozunk, akiknél nagy a rizikófaktor az agyvérzésre, vegyünk részt szív és érrendszeri szűrővizsgálaton!

A legújabb kutatások szerint, a bélflóra jótékony baktériumainak pusztulása miatt olyan gyulladás jön létre, ami magas vérnyomást és sok egyéb problémát okozhat. Ez a rendellenes állapot (dysbiosis) tartja az ereket gyulladásban, valamint szív és érrendszeri károsodásokat hoz létre a szervezetünkben. Mára pedig egyre fiatalabb korosztályokat érint ez a probléma.

Ha magas a vérnyomásunk és attól félünk, hogy ez később agyvérzéshez vezethet, léteznek olyan természetes gyógynövényekből álló, élőflórás készítmények, amelyek szedésével nagyon sokat tehetünk vérkeringésünk és szívünk egészségért! 

Az alábbi esetekben nyújthat megoldást az élőflórás készítmény, ha Ön:

 • magas vérnyomással küzd
 • támogatni szeretné a szív és keringési rendszer egészségét
 • csökkenteni szeretné a keringési problémák kockázatát
 • szeretne természetes és hatásos hatóanyagokat használni a gyógyszerek helyett

Tudtad, hogy ma már a magas vérnyomás kezelése a belekben kezdődhet? Vérnyomáscsökkentők helyett inkább természetes gyógynövényeket használnál? Érdekel egy módszer, ami napi 1 perc ráfordítással egy lépésben támogatja a bélflórát és a vérkeringést is?

Érdekelnek a részletek!