Mi okozhat szúró mellkasi fájdalmat, milyen betegségre utalhat ez a tünet? 2021-09-29T16:13:36+00:00

Mi okozhat szúró mellkasi fájdalmat, milyen betegségre utalhat ez a tünet?

Szúró mellkasi fájdalmat okozhat többféle betegség, de az is elképzelhető, hogy egy meghúzódott izom az, ami miatt fájdalmat érzünk. Ne vegyük félvállról ezt a tünetet, hiszen lehet, hogy meg tudunk előzni egy komolyabb betegséget, ha utánajárunk annak, nálunk mi okozza a szúró mellkasi fájdalmat. 

Mik okozhatnak szúró mellkasi fájdalmat? Mikor forduljunk orvoshoz? Mit tehetünk, ha felmerül a gyanú, hogy komolyabb betegség áll a szúró mellkasi fájdalom hátterében?

Alábbi cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Milyen okok állhatnak a szúró mellkasi fájdalom hátterében?

Lehetnek szív eredetű okok a mellkasi szúró fájdalom hátterében, amik a következők:

 • Magas pulzusszám (tachykardia)
 • Magas vérnyomás is okozhat szúró mellkasi fájdalmat
 • Koszorúér szűkület – általában terhelésre jelentkezik először. Szorító, markoló jellegű, rossz közérzet, izgatottság, hányinger és légszomj kísérheti. Kisugározhat a nyakba, vállba, gyomor és a kezek irányába. Amennyiben pihenésre javul és a szorító érzés elmúlik általában angina (szívkoszorúér szűkület) okozza
 • Szívizomgyulladás – tünetei nagyon hasonlítanak a szívrohamhoz, így ez is állhat a szúró mellkasi fájdalom hátterében, bár nem elzáródás áll fenn ebben az esetben. A gyulladás következtében a tünetek között van a láz, fáradtság, gyors szívverés és nehézlégzés is.
 • Szívroham – ugyancsak a leggyakoribb okok egyikeként számon tartott a szúró mellkasi fájdalomnál. Szívroham akkor következik be, amikor a szív véráramlása megáll valamilyen okból, például egy érelzáródás következtében. Szívroham bekövetkeztekor erős fájdalom lép fel a mellkas bal oldalán, amely a bal karba kisugárzik. A myokardiális infarktus (szívroham) esetében a mellkasi fájdalmat gyakran izzadás, hányinger vagy légszomj kíséri. 

Mi okozhat még szúró mellkasi fájdalmat?

 • Egy fertőzéses tüdőbetegség – mint a tüdőgyulladás – állhat a szúró mellkasi fájdalom mögött. Általános tünetei, hogy mély légzésre, mozgásra és köhögésre súlyosbodik a fájdalom. További tünetek a láz, hidegrázás, légszomj, fejfájás és köhögés.
 • A meghúzódott izom is gyakran okoz élesen szúró mellkasi fájdalmakat. Az esetek többségében a mellkast körülvevő izmok meghúzódnak testedzés közben, vagy egy rossz mozdulat következtében. Ez éles mellkasi fájdalmat okoz, amit sokan a legrosszabb lehetőségekkel hoznak összefüggésbe.
 • Bordatörés is gyakori oka a szúró mellkasi fájdalomnak. Komolyabb esetekben a törött csont a rekeszizmokat és a tüdőt szúrja, amely további problémákhoz vezethet.
 • Mellhártyagyulladás is mellkasi fájdalommal jár. Ilyenkor a mellkast belülről kibélelő mellhártya megduzzad. Vírusos fertőzés következtében alakul ki a gyulladásos állapot, amely gyógyszeresen kezelhető.

Okozhat a magas vérnyomás szúró mellkasi fájdalmat?

Vérnyomás-mérés.A vérnyomás a keringési rendszerben a vérnek az erek falára gyakorolt nyomása. A magas vérnyomás azt jelenti, hogy az artériák falait túl sok nyomás éri. A vérnyomás mérésekor kapott érték első száma azt a nyomást mutatja, ami a szív összehúzódásakor alakul ki (szisztolés vérnyomás). A második szám a szívverések közti szünetben mérhető nyomást jelenti (diasztolés vérnyomás).

Az ideális vérnyomás 120/80 Hgmm alatt van. 140/90 Hgmm feletti érték magas vérnyomást jelent.

A magas vérnyomásnak több fajtája is van, ezek orvosi nyelven az

 • elsődleges hipertónia – Ebben az esetben nincs egyértelműen megállapítható ok. Kialakulhat környezeti hatás, genetikai tényező, vagy akár nem megfelelő étkezés, illetve mozgásszegény életmód hatására.
 • másodlagos hipertónia: Valamilyen betegség (pl. vesebetegség, cukorbetegség)következményeként alakulhat ki, de bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként is jelentkezhet.

A magas vérnyomás kialakulásának kiváltó oka lehet még:

 • vesebetegség, vese tumor, veseelégtelenség
 • a mellékvese rendellenességei
 • alvási apnoé (súlyos alvászavar, légzési szünetekkel)
 • terhességi toxémia (ritka terhességi betegség)
 • pajzsmirigy és mellékpajzsmirigy problémák
 • Aorta koarktáció (születési rendellenesség, ami az aorta szűkülésével jár)
 • elhízás

A legtöbb esetben sokáig egyáltalán nem észlelhető semmilyen tünet, ezért is szokták a magasvérnyomás-betegséget csendes gyilkosnak is nevezni. Nagyon fontos a betegség korai szakaszban történő felismerése, a szövődmények elkerülése miatt. Ezt rendszeres vérnyomásméréssel tudjuk ellenőrizni. Előfordulhatnak még szédüléses rohamok, tompa fejfájás, orrvérzés, szúró mellkasi fájdalom és nehéz légzés. 

Miért kell idejében kezelni a magasvérnyomás-betegséget?

Ha nem kezeljük a magasvérnyomás-betegséget, egy idő után az egész szervezetben károsodásokat okozhat. Az agy, a vese, a szív és a szem vérellátása romlik, végső esetben agyvérzés, agyi erek elzáródása (stroke), szívinfarktus, veseelégtelenség, látásromlás, súlyos esetben vakság alakulhat ki. 

Hogyan lehet kezelni a magasvérnyomás-betegséget?

Ma már tisztán látszik, hogy a jövőben a magas vérnyomás kezelése gyökeresen meg fog változni. A megoldás nem az lehet, hogy gyógyszerekkel próbáljuk beállítani a megfelelő értékeket, hanem az, hogy természetes módszerekkel csökkentjük azt a gyulladást, ami a a problémát okozza.

Ha a bélflóránk hasznos baktériumai pusztulni kezdenek, akkor helyettük ártó hatású baktériumok szaporodnak el. Ezek gyulladásokat hoznak létre amik a magas vérnyomáson kívül számtalan betegség okozói lehetnek. Ezért fontos, hogy pótoljuk a szervezetünk számára nélkülözhetetlen, jótékony baktériumokat.

Ha magas a vérnyomásunk és attól félünk, hogy ez később agyvérzéshez, vagy más komoly betegséghez vezethet, léteznek olyan természetes gyógynövényekből álló, élőflórás készítmények, amelyek szedésével nagyon sokat tehetünk vérkeringésünk és szívünk egészségért! 

Koszorúér-szűkület, koszorúér betegség is okozhat szúró mellkasi fájdalmat?

Koszorúér-szűkület grafikával ábrázolva.Koszorúér betegségről akkor beszélünk, ha a szívet ellátó erek betegsége miatt károsodik a szív vérellátása. Ez a betegség lassan alakul ki, először a szívet ellátó erek belső falán lerakódások, úgynevezett plakkok jönnek létre a magas vérzsír szint miatt. Ennek következtében az erek keresztmetszete beszűkül, az érfal elveszti rugalmasságát, merevvé, keménnyé válik, ezáltal lelassul a véráramlás, csökken az életfontosságú szervek vér- és oxigénellátása. 

Az érfalba került zsírok idővel kalciumot kötnek meg, ilyenkor már meszes plakkról (a képen láthatató ún. ateroszklerotikus plakk) beszélünk, így érelmeszesedés (atherosclerosis) is kialakul. Az érelmeszesedés lassan alakul ki és addig nem okoz panaszokat, amíg az erek szűkülete olyan mértékű nem lesz, hogy jelentősen károsodik a vérkeringési funkció és az oxigénellátás. Kialakulását és következményeit tekintve az érszűkület és érelmeszesedés kifejezések is használatosak a szívkoszorúér betegségre.

A szívkoszorúér betegség mellkasi fájdalommal kezdődik, ami  a szív oxigénhiányából ered ez a koszorúérgörcs, orvosi nevén angina pectoris. A szegycsont mögötti, intenzív szúró mellkasi fájdalom gyakran sugárzik ki a bal karba, kisujjba, akár a hasba állkapocsba, erőssége mozgás hatására csak fokozódik.

A koszorúér szűkület tünetei lehetnek még nehézlégzés, légszomj és heves szívdobogás is. Mindenképp orvosi ellátást igényel, mivel az esetek negyedében a koszorúérgörcs szívinfarktushoz is vezethet. 

Szívizomgyulladás

A szívizomgyulladás orvosi nevén myocarditis a szívizomszövet gyulladása, amelynek hátterében általában valamilyen fertőző tényező áll (leggyakrabban vírus, ritkábban baktérium, gomba, stb.), de társulhat szisztémás autoimmun kórképekhez, illetve okozhatják különböző toxikus tényezők is.

A szívizomgyulladás tünetei

A szívizomgyulladás tünetei egészen változatosak lehetnek. Néha csak egyszerű fáradékonyság, hőemelkedés, bizonytalan, vagy szúró mellkasi fájdalom, de a szívizomzat elégtelen működésének következtében súlyos légszomj, testszerte kialakult ödéma, ritmuszavar is lehet a tünetek között.

Hogyan lehet megelőzni a szívizomgyulladást?

A szívizomgyulladást nagyon nehéz megelőzni, legfeljebb a kialakulásának kockázatát lehet csökkenteni. Minden szívbetegségnél fontos az egészséges életmód, azonban a legújabb kutatások szerint, a bélflóra jótékony baktériumainak pusztulása miatt olyan gyulladás jön létre, ami magas vérnyomást és sok egyéb problémát okozhat. Ez a rendellenes állapot (dysbiosis) tartja az ereket gyulladásban, valamint szív és érrendszeri károsodásokat hoz létre a szervezetünkben. 

A szúró mellkasi fájdalom szívrohamra is utalhat?

A szívroham (más néven szívinfarktus), a szívizomsejtek hirtelen, oxigén- és vérellátás hiányában bekövetkező elhalása. Ezt leggyakrabban meszesedés mentén elzáródott erek, illetve az erekben található vérrögök okozzák.

A szívroham civilizációs betegség, melynek száma egyre inkább nő, mivel az emberek egyre kevesebbet törődnek magukkal. A rohanó életmód, az elhízás, a mozgásszegény életmód és a dohányzás mind-mind növelik a szívroham kockázatát. 

A szívroham jelei

A szívrohamnak vannak konkrét előjelei, amire figyelnünk kell, mert sok ember életét hosszabbítaná meg, ha ezekkel tisztában lenne. 

 • markoló, szúró mellkasi fájdalom, ami általában a mellkas közepén jelentkezik, de kiterjedhet az egész mellkasra, hátra, nyakra és a karokra, főleg a bal karra
 • gyors, vagy egyenetlen szívverés
 • erős izzadás
 • szédülés és ájulásérzés
 • légszomj

Fontos tudni, hogy minden szívroham más és más, ha a fenti tüneteket észleljük, azonnal forduljunk orvoshoz!

Hogyan lehet megelőzni a szívrohamot?

A szívroham, szívinfarktus komoly fenyegetés, főleg, ha családunkban már volt rá példa. Megelőzésképpen az életmódunkon kell változtani, a lehetséges kockázatokat így tudjuk a leghatékonyabban csökkenteni. Minden szívbetegségnél fontos az egészséges életmód, azonban a legújabb kutatások szerint, a bélflóra jótékony baktériumainak pusztulása miatt olyan gyulladás jön létre, ami magas vérnyomást és sok egyéb problémát okozhat. Ez a rendellenes állapot (dysbiosis) tartja az ereket gyulladásban, valamint szív és érrendszeri károsodásokat hoz létre a szervezetünkben. Mára pedig egyre fiatalabb korosztályokat érint ez a probléma.

Bélflórák grafikával ábrázolva.Léteznek olyan természetes gyógynövényekből álló, élőflórás készítmények, amelyek szedésével nagyon sokat tehetünk vérkeringésünk és szívünk egészségért! 

Az alábbi esetekben nyújthat megoldást az élőflórás készítmény, ha Ön:

 • magas vérnyomással küzd
 • támogatni szeretné a szív és keringési rendszer egészségét
 • csökkenteni szeretné a keringési problémák kockázatát
 • szeretne természetes és hatásos hatóanyagokat használni a gyógyszerek helyett

Tudtad, hogy ma már a magas vérnyomás kezelése a belekben kezdődhet? Vérnyomáscsökkentők helyett inkább természetes gyógynövényeket használnál? Érdekel egy módszer, ami napi 1 perc ráfordítással egy lépésben támogatja a bélflórát és a vérkeringést is?

Érdekelnek a részletek!